Lektira:Mrvice iz dnevnog boravka,

Pisac:Sanja Pilić

Bilješke o piscu:

Sanja Pilić je rođena u Splitu,1954.godine.Za djecu je napisala:"O mamama sve najbolje","Mrvice iz dnevnog boravka,...

Završila je Školu primijenjene umjetnosti, fotografski odsjek. Radila je kao fotografkinja, trik – snimateljica i koloristica na crtanom filmu. Surađivala je s Autonomnom ženskom kućom iz Zagreba i radila sa zlostavljanom djecom. Članica je raznih prosudbenih odbora za dječje stvaralaštvo. Nastupa u školama na dječjim literarnilol druženjima.

Objavila je do sada 25 knjiga za djecu i odrasle. ,...

Mjesto radnje:Dnevni boravak

Vrijeme radnje:Djedova i nanina kuca

Glavni likovi u priči:Morana,Janko, i Robotko/a

Osobine likova:

Janko:Mrzi učiti pjesmice napamet,Zaljubljen je u Moranu,Dobijao je ljubavna pisma u njima su bile ružine latice,mislio je da ih je Morana slala što se na kraju kad su izašli u kafić ispostavilo da je tako,Slao je Morani meso što je Morana bila tužna i razoćarana,.....

Mama Jaca:Mrzi kad se nađe u problemima,Ništa nemaju u frižideru jedino jankovi autići,mrzi kad se nešto pokvari,.....

Đozo:ne može da spava zato što stalno pravi neke narukvice,....Trebao je dobiti novac zato što je napravio nakit ali nije došao,pa je postao ljut,stalno stavlja noge na stol,Mama Jaca ga stalno zadirkuje i ismijava,....

Robotko/a:orobotio se i počeo je da priča što je bilo pravo čudo,počeo je da hoda,....

Tema:

Razlike raspoloženja ljudi kad raspolažu novcem ili su u besparici

Pouka:Nije važan novac,nekima i jest,ali ljubav je najsnažija i najaća,....i Najvažnija

Kratak sadržaj:

Janko je najmlađi član jedne simpatične i neobične zagrebačke obitelji koja je u problemima zbog nestašice novaca. Najveća tragedija je kad im se pokvare hladnjak i bojler, a mama dobije živčani slom kad god treba nešto platiti. Janko želi postati novinar a u školi mu je dosadno jer sve zna, odlikaš je. Jedino što ne voli je učenje pjesmica napamet. Odluči napraviti robota i time se proslaviti.

Nakon dugo vremena otac dobije posao da napravi pet tisuća komada nakita pa se svi tješe kako će uskoro postati bogati. Janko dobiva pisma sa ružinim laticama za koja misli da mu ih šalje Morana u koju je zaljubljen, što se na kraju i bude točno. Sa dečkima iz razreda osniva Klub slavnih muškaraca i tajno se sastaju da naprave plan predstave za kraj školske godine u kojoj će svatko od njih pokazati svijetu u čemu je najbolji.

Nakon što se izredaju kvarovi po kućanskim aparetima, roditelji padaju u depresiju i ne vjeruju da će se Finac pojaviti na vratima da preuzme naručen nakit za prodaju. I Janko je nervozan kad se priča o novcu jer zna da je to jedini problem u njihovoj obitelji.

Zbunjen je promjenom ponašanja susjede Sović i bude mu je žao, polako svima otkriva da radi na Robotku pa i njoj.Zbunjen je i svojom zaljubljenošću jer ga tjera da se stalno pere što on inače mrzi, a Morani izjavljuje ljubav parizerom i ne zna gdje griješi kad vidi njenu reakciju.

Sretno na lektiri,objavila:starajla65,posjetite me u apartmanu,idite na: Stardoll i napravite svoju svopstvenu lutku :) i usput me posjetite :)