BILJEŠKE O PISCU:MIRO GAVRAN
Suvremeni Hrvatski književnik, rođen je 1961. godine u Gornjoj Trnavi. Srednju školu završio je u Novoj Gradiški, a diplomirao dramaturgiju na Zagrebačkoj akademiji za kazalište, film i televiziju. Dramska djela privedena su mu na jedanaest jezika. Njegovi kazališni komadi dosegnuli su broj do trideset pet premijera u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada. Napisao je tri romana, te zbirku pripovjedaka. Za mlade čitatelje napisao je četiri prozne knjige.
TEMA:rastanak Antunovih roditelja
LIKOVI:Bernarda,Antun,njihovi roditelji,Antunova baka...
Mjesto radnje:Bakina kuća ,stan...
VRIJEME RADNJE:dječakovo djetinjstvo
PORUKA:djetinjstvo je najbolje doba života!!!
KRATKI SADRŽAJ:
Glavni lik je Antun, jedinac koji živi u siromašnoj obitelji. Mama mu je magistra kemije, ali ne radi u struci, nego u trafici. Tata mu radi kao skladištar u tvornici te je izumitelj koji radi patente za automobile. Patent je uređaj u automobilu koji štedi energiju. Njegove patente niti jedan proizvođač automobila ne želi kupiti zbog toga je jako nesretan.


Antun na Sljemenu upoznaje djevojčicu po imenu Bernarda koja mu pomaže u teškim trenutcima. On se polako zaljubljuje u nju, a kasnije i ona u njega. Njegovu majku, Anu, živcira što njen muž, Josip, svo svoje vrijeme provodi u svojoj radionici gdje radi na dvanaestom patentu te nikad nije s njom i Antunom. Zbog toga se oni često svađaju.


Nakon nekoliko uzastopnih svađa njegova majka se odluči odseliti svojoj majci. Antun ne voli maminu majku, njegovu baku, jer mu svaki dan sve više i više zapovijeda, doslovno mu ona „kroji“ život. Jako ga je pogodilo to što tatu može viđati samo srijedom i svaku drugu subotu. Uz Bernardinu pomoć pokušava spojiti mamu i tatu.


Odlučio je svoj rođendan slaviti kod tate i nagovoriti mamu da dođe uvjeravajući je da će tamo biti i Bernardini roditelji pa ona neće morati pričati s tatom. Ona pristane. S Bernardom se dogovori da njeni roditelji dođu sat i pol kasnije kako bi njegovi roditelji bili sami. Dok su mu roditelji samo šutjeli na njegovom rođendanu on pokušava „podići“ atmosferu. Shvaća da ne ide sve lagano kako je očekivao te napravi nešto posve neočekivano. Vrati im poklone i zamoli ih da mu ispune želju koju žarko želi za rođendan. Oni mu oboje obećaju da će sve napraviti da njega usreće. On im kaže da želi da se poljube. Iz prve im nije bilo drago, ali su ipak to učinili. Dok su se ljubili shvate da se još uvijek vole, pomire se te odluče ponovno živjeti zajedno. Malo kasnije dođu i Bernardini roditelji te im priopće vijest da su našli kupca za njegov patent te da će se time sigurno obogatiti. Antunov otac se na kraju zaposlio u tvornici automobila, a Bernarda na samom kraju Antunu izjavi ljubav te svi napokon budu sretni i zadovoljni.


Nadam se da vam se svidio roman i da ćete ga i sami počitati. Dakle, potrčite u najbližu knjižnicu te uživajte u ovoj književnoj poslastici, baš kao što sam i ja uživala!