Ivan Kušan: Uzbuna na Zelenom Vrhu

Bilješka o piscu

Mjesto radnje:naselje Zeleni vrh velikog grada


Vrijeme radnje : poslije 2. svjetskog rata
Likovi : Koko,Žohar,Crni,Tomo,Božo,Emica,Ivo..
Opis glavnog lika: Koko(Ratko Milić) - snalažljiv,pošten,hrabar,pažljiv,živi sa mamom,tatom i mlađom sestrom Maricom.
Sadržaj
Pouka


BILJEŠKA O PISCU

Ivan Kušan rodio se 1933.g. u Sarajevu, ali je već od svoje šeste godine živio u Zagrebu gdje se školovao i diplomirao na akademiji za slikarstvo. Bavi se slikarstvom, ali više od slikarstva bavio se književnošću .čak je u književnosti postigao veće uspjehe, nego u slikarstvu.

Uzbuna na zelenom vrhu je prvi roman za djecu Ivana Kušana, a objavljen je prvi puta u Zagrebu 1956,god.
Osim ovog djela poznati romani za djecu Ivana kušana su Lažeš melita, Koko u Parizu, Koko u Kninu, Ljubav ili smrt i dr.

MJESTO RADNJE:


Radnja ovog romana odvija se u šumarcima i poljanama u okolici Zagreba , koji dio se zove Zeleni Vrh , gdje živi dječak Koko, sa svojim roditeljima i mlađom sestrom Maricom.


VRIJEME RADNJE


Radnja se dešava poslije drugog svjetskog rata, u vrijeme kad je Ratko Milić tj. Dječak Koko bio u dobi od 13 godina.L I K O V I


Glavni lik ovog romana je dječak Ratko Milić poznat po nadimku Koko živi sa svojim roditeljima i mlađom sestrom Maricom, koji se nerviraju zbog Kokovih pustolovina u kojima osim Koka sudjeluju i njegovi najbolji prijatelji : božo, Žohar,Crni i Tomo .


OPIS GLAVNOG LIKA


Koko živahnog dječaka prepoznajemo po tome što uvijek se češe lijevom rukom iza uha, kao da nešto mudro misli, a zapravo je tada nesiguran ili uhvaćen u laži. Uvijek je pun ideja za nove poduhvate, a kada prića o sve događaje preuveličava i još mu bude žao što nije još više uzbuđenja smislio.


SADRŽAJ:


Na zelenom vrhu gdje živi dječak Koko i druži se i igra sa svojim prijateljima božom, Žoharom,Crnim i Tomom, svaki dan je pun uzbuđenja. To je počelo kada su jednog jutra našli prazan kokšinjac i ubijenog svog psa čuvara koji se zavo Cigo . Netko je ubio Cigu i pokrao sve kokoši iz kokošinjca . Nakon toga je Koko sa svojim prijateljima počeo smišljati načine kako da krenu u akciju i nađu lopove.Dječaci doživljavaju mnoge avanture u kojima su često nestašni, ali im je cilj dobar i plemenit, kakvi su oni zapravi i sami.


Koko nepriča o događajima svih njihovih akcija, pri čemu mu mnogo radi mašta. Mnogo mašta , a onda priča kao da se sve to stvarno dogodilo. Pri traženju lopova dječaci žele biti frajeri , ali zaista i upadaju u mnoge nevolje i opasne situacije, jer šumarci oko Zelenog Vrha kriju mnoge tajne, pogotovo kada je mrak, pa se «vide» pojave i stvari kojih po danu nema. U njihovim akcijama ima mnogo dobrih i šaljivih događaja ,a i iskustava kroz koja se dječaci uče i pripremaju za život u odrasloj dobi.


POUKA


Pouka ovog romana Ivan Kušana jeste da je u životu vrlo važno biti dobar i plemenit prema svojim bližnima i prema svim ljudima, te da se ne isplati biti neiskren i lažljiv, jer da na kraju svako dobro dijelo bude nagrađeno , a da svako loše djelo i laž budu otkriveni i kažnjeni.


Pročitajte, super roman,uzbudljiv i zanimljiv.