Ivan Kušan: Uzbuna na Zelenom Vrhu

Bilješka o piscu
Mjesto radnje:naselje Zeleni vrh na rubu velikog grada

Vrijeme radnje
Likovi
Opis glavnog lika
Sadržaj
Pouka


BILJEŠKA O PISCU

Ivan Kušan rodio se 1933.g. u Sarajevu, ali je već od svoje šeste godine živio u Zagrebu gdje se školovao i diplomirao na akademiji za slikarstvo. Bavi se slikarstvom, ali više od slikarstva bavio se književnošću .čak je u književnosti postigao veće uspjehe, nego u slikarstvu.
Uzbuna na zelenom vrhu je prvi roman za djecu Ivana Kušana, a objavljen je prvi puta u Zagrebu 1956,god.
Osim ovog djela poznati romani za djecu Ivana kušana su Lažeš melita, Koko u Parizu, Koko u Kninu, Ljubav ili smrt i dr.

MJESTO RADNJE:

Radnja ovog romana odvija se u šumarcima i poljanama u okolici Zagreba , koji dio se zove Zeleni Vrh , gdje živi dječak Koko, sa svojim roditeljima i mlađom sestrom Maricom.

VRIJEME RADNJE

Radnja se dešava poslije drugog svjetskog rata, u vrijeme kad je Ratko Milić tj. Diječak Koko bio u dobi od 13 godina.


L I K O V I

Glavni lik ovog romana je dječak Ratko Milić poznat po nadimku Koko živi sa svojim roditeljima i mlađom sestrom Maricom, koji se nerviraju zbog Kokovih pustolovina u kojima osim Koka sudjeluju i njegovi najbolji prijatelji : Zlatko, Žohar,Crni i Tomo .

OPIS GLAVNOG LIKA

Koko živahnog dječaka prepoznajemo po tome što uvijek se češe lijevom rukom iza uha, kao da nešto mudro misli, a zapravo je tada nesiguran ili uhvaćen u laži. Uvijek je pun ideja za nove poduhvate, a kada prića o sve događaje preuveličava i još mu bude žao što nije još više uzbuđenja smislio.

SADRŽAJ:

Na zelenom vrhu gdje živi dječak Koko i druži se i igra sa svojim prijateljima Zlatkom, Žoharom,Crnim i Tomom, svaki dan je pun uzbuđenja. To je počelo kada su jednog jutra našli prazan kokšinjac i ubijenog svog psa čuvara koji se zavo Cigo . Netko je ubio Cigu i pokrao sve kokoši iz kokošinjca . Nakon toga je Koko sa svojim prijateljima počeo smišljati načine kako da krenu u akciju i nađu lopove.Dječaci doživljavaju mnoge avanture u kojima su često nestašni, ali im je cilj dobar i plemenit, kakvi su oni zapravi i sami.

Koko nepriča o događajima svih njihovih akcija, pri čemu mu mnogo radi mašta. Mnogo mašta , a onda priča kao da se sve to stvarno dogodilo. Pri traženju lopova dječaci žele biti frajeri , ali zaista i upadaju u mnoge nevolje i opasne situacije, jer šumarci oko Zelenog Vrha kriju mnoge tajne, pogotovo kada je mrak, pa se «vide» pojave i stvari kojih po danu nema. U njihovim akcijama ima mnogo dobrih i šaljivih događaja ,a i iskustava kroz koja se dječaci uče i pripremaju za život u odrasloj dobi.

POUKA

Pouka ovog romana anee Kušana jeste da je u životu vrlo važno biti dobar i plemenit prema svojim bližnima i prema svim ljudima, te da se ne isplati biti neiskren i lažljiv, jer da na kraju svako dobro dijelo bude nagrađeno , a da svako loše djelo i laž budu otkriveni i kažnjeni.