Bilješke o piscu :

Želimir Hercigonja, Prašnjavkov književni “otac” ponajviše piše za djecu. Dosad su mu objavljene tri zbirke bajkovite proze – bajki i priča: Bajkovnica (1997.), Srebrnasta nit snova (1999.) i Vladar ledene osame (2000.), zatim roman za djecu Tajni leksikon (2001.), slikovnice Maslačkova kruna (2001.) i Tuga, radost i divlja svinja (2001.) te miniroman Karkale – vladar tame (2013.).Uz prozu, za djecu piše i poeziju. Uzor su mu Charles Perrault i Hans Chri> U ovoj priči govori se o doživljajima djevojčice Anamarije Kirhmajer. Najbolje prijateljice bile su joj Bojana i Zala. Anamarija i Bojana bile su zaljubljene u Igora koji je Anamariji često pod odmorom donosio Toblerone čokoladu. Anamarija je imala sestru Katarinu koja je imala 15 godina.
-> Djevojčica Anica je bila najveći poznavatelj filmova u razredu. Sve filmove koji su se prikazivali u Zagrabu je pogledala. Uskoro je zazvonio telefon: "Bok, Anamarija, ovdje je Bojana. Si spremna?" - "spremna? Jutros sam lutala nekim mislima. Sorry. Kreni sama u školu." - razgovarale su. U razred je uletjela sekundu prije učiteljice. Na kraju dana Bojana joj je dala leksikon koji joj je poslao Domagoj iz Zalina razreda. Anamarija nije željela ispuniti leksikon, no ipak je odlučila da će ga pročitati zajedno sa Bojanom. Sutradan kad je stigla Bojana uzele su čokoladu i počele čitati. Zadnja koja je popujavala leksikon bila je Patricija. Njezinim odgovorima su se jako nasmijale. Anamarija je leksikon na kraju vratila neispunjen.
-> Bližio se Anamarijin rođendan. Na rođendan je pozvala i Igora. Igor je kasnio na rođendan pa se Anamarija zabrinula i mislila je da neće doći, no došao je. Nakon tuluma Igor je prišao Anamariji i pitao ju hoće li ići s njim u kino i ona je pristala. Igor i Anamarija su prohodali a Anamarija je bila presretna.
KRAJ!

->Likovi: -glavni: -Anamarija- ide u 7 razred, zaljubljena je u Igora, lakoma-prežderava se čokoladama, svadljiva...
-Bojana-ide u 7 razred, isto je zaljubljana u Igora,lakoma...
-Igor- darežljiv, sramežljiv, neodlučan...
-sporedni: Patricija, Zala, Katarina, mama i tata ...

POUKA: Ne smijemo biti ljuti na prijatelje s kojima nismo u dobrim odnosima, čak i ako nam oduzmu nekju osobu koju volimo.